
Tavaszi leveles rácsos
Vegetáriánus leveles rácsos friss tavaszi zöldségekkel: nem csak finom ízűek, de a kreatív vágási technikának köszönhetően nagyon látványosak is.
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 8 leveles rácsoshoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- 100 g friss bébispenót vagy mángold
- 2 sárgarépa kockákra vágva
- 4 retek apróra vágva
- 1 ek. ecet
- 125 g créme fraîche (krémsajt)
- 1 felvert tojás a kenéshez
- 1 ek. szezámmag a szóráshoz
- fokhagymasó, só, bors
- kevés olaj a sütéshez

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt felső/alsó fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A zöldségeket a serpenyőben egy kevés olajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük az ecettel és a krémsajttal, majd ízlés szerint fokhagymával/fokhagymasóval, sóval és borssal ízesítjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és 8 téglalapra vágjuk. A két szemközti sarkokat 5 mm-re párhuzamosan a szélével bevágjuk.
-
Lépés 4
Mindegyik négyzet közepére tegyünk 1 ek. tölteléket, és a tészta belső sarkait hajtsuk be egymással szemben, majd tegyünk ugyanezt a külső sarkokkal is.
-
Lépés 5
A tészta felületét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.
-
Lépés 6
A tésztákat az előmelegített középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Zöldfűszeres mártogatóssal tálaljuk: 1 csésze tejfölt 2 ek. metélőhagymával elkeverünk és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.