Téli pite
A pite a quiche angol változata, melynek tetejét általában tészta borítja. Téli piténk tetejét karácsonyi motívumok díszítik, ettől lesz igazán figyelemfelkeltő.
- 30-35 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 25 perc
Hozzávalók 1 pitéhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 1/2 fej fejes káposzta csíkokra vágva
- 250 g tejföl
- 4 tojás
- 4 db Cabanossi kolbász szeletekre vágva
- 150 g emmentáli sajt reszelve
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 tojás a kenéshez
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A csíkokra vágott fejes káposztát megsózzuk, és jól összekeverjük. Egy ideig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a levét.
-
Lépés 3
A tejfölt, a tojásokat, a kolbászt, az emmentáli sajtot és a petrezselymet összekeverjük, majd ráöntjük a káposztára, és átforgatjuk.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és egy kerek serpenyőbe tesszük (Ø 22 - 24 cm). A tészta kiálló széleit levágjuk és karácsonyi motívumokat szaggatunk ki.
-
Lépés 5
A káposztás keveréket a tésztára öntjük, elegyengetjük és alaposan lenyomkodjuk. A karácsonyi formákat a tészta tetejére helyezzük és villával megszurkodjuk, majd felvert tojással megkenjük.
-
Lépés 6
A pitét a sütő alsó sínén kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Legyen szó akár hópihe, csillag, hóember vagy karácsonyfa formáról, minden alkalomhoz egyedi formákat készíthetsz.