Tökös rétes tökmaggal
- 10 perc
- 220 °C
- 200 °C
- 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- Alternatíva: https://www.tantefanny.hu/recept/baklava-torok-specialitas/
- 700 g tök reszelve
- 2 hagyma finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 2 tojássárgája
- 2 ek olaj
- 3 ek tökmag
- Só, bors, kömény
- 2 ek ecet
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tököt pucoljuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el és a tököt reszeljük le. Csavarjuk ki a levét.
-
Lépés 3
A hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a tököt, sót, borsot, köményt, ecetet és 5 perc alatt pároljuk puhára. A tölteléket hagyjuk kihűlni, majd a tojást és a tökmagot keverjük hozzá.
-
Lépés 4
A leveles tésztát a sütőpapírral együtt tekerjük ki tepsire, majd hosszában középre tegyük rá a tölteléket.
-
Lépés 5
A tésztaszéleket felvert tojással kenjük meg, majd a tésztát mindkét oldalról hajtsuk a töltelékre. A rétest kenjük meg felvert tojással.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 10 perc alatt süssük aranybarnára.
A rétest fűszeres szósszal tálaljuk. Egy joghurtot vagy tejfölt keverjünk össze fűszerekkel, fokhagymával, sóval és borssal.