Töltött mézeskalács variációk
- 6-8 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 2 cs. Tante Fanny friss mézeskalács tészta 400 g
- ízlés szerint lekvár (ribizli, szeder, málna, sárgabarack, szilva stb.)
- egy kevés olvasztott csokoládé bevonó
- pár dió, mogyoró a díszítéshez
A marcipán töltelékhez:
- 200 g marcipán massza
- 50 g darált dió
- 1 ek. rum
A citromos glazúrhoz:
- 1 tojásfehérje
- 150 g porcukor
- kevés citromlé
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt légkeveréses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A marcipán töltelékhez a marcipánt, a diót és a rumot jól összekeverjük.
-
Lépés 3
A tésztát egy lisztezett felületen kb. 5-7 mm vastagságúra kinyújtjuk.
-
Lépés 4
Tetszés szerinti formákat (pl. négyzeteket vagy köröket) szúrunk ki belőle, majd megkenjük lekvárral vagy marcipánnal úgy, hogy a széleken kb. fél centimétert szabadon hagyunk. Egy második formával (négyzettel vagy körrel) lefedjük, majd a széleket kicsit összenyomkodjuk ill. egy kis vízzel összeragasztjuk.
-
Lépés 5
A sütő középső rácsán 6– 8 perc alatt megsütjük.
-
Lépés 6
A citromos glazúrhoz elkeverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével.
-
Lépés 7
A mézeskalácsokat dióval, citromos gazúrral és csokoládé bevonóval díszítjük.
A mézeskalács akkor sült meg, ha a tésztája picit rugalmas, amikor rányomunk.