Túrós áfonyás rétes
- 25 – 30 perc
- 220° C
- 200° C
- kb. 40 perc
Hozzávalók Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 250 g 20%-os túró
- 20 g vaj
- 80 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 tk vaníliáscukor
- 1 citrom héja reszelve
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- 120 g áfonya
- 30 g víz
- 20 g zsemlemorzsa
- 20 g porcukor
- 1 tk kukoricakeményítő
- Fél citrom leve
A töltelékhez:
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220 ° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az áfonyát vízzel, porcukorral, zsemlemorzsával és citromlével keverjük össze. Végül adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és keverjük át újból. Kb. 10 percig hagyjuk pihenni.
-
Lépés 3
A túrót, porcukrot, kukoricakeményítőt, tojássárgáját, vaníliáscukrot, citromhéjat és a sót főzőkanállal keverjük össze. Végül óvatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd az egészet keverjük össze.
-
Lépés 4
A vajas leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki, és az áfonyás-tölteléket habzsák segítségével egy csíkban vigyük fel a tészta közepére. Az áfonyás töltelék mellé mindkét oldalra vigyük fel a túrós tölteléket.
-
Lépés 5
A tészta széleit kenjü meg a felvert tojással, és mindkét oldalról hajtsuk a töltelékre, hogy a két lap kb. 2 cm-es fedésben legyen. Még egyszer kenjük meg a felvert tojással.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 25 - 30 percig süssük, amíg a tészta aranysárga nem lesz.
Ha nincsen habzsákunk, egy nejlon zacskóból is készíthetünk gyorsan. Csak figyeljünk a lyuk nagyságára, amelyet a zacskó sarkán kivágunk!