Vaníliás Mille-feuille
Ezer rétegnyi öröm! A Mille-feuille egy igazi francia klasszikus, réteges tésztalapokból. Újraértelmeztük a desszertet és egy karácsonyi változatban készítettük el.
- kb. 5 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 3 lap zselatin
- 250 ml tej
- 1 vaníliarúd belseje
- 80 g cukor
- 1/2 cs. vaníliás pudingpor
- 3 tojássárgája
- 250 ml tejszín
- 50 g vaj felolvasztva
- 50 g porcukor
- 1 üveg szilvabefőtt/szilvamártás
Elkészítés
-
Lépés 1
A zselatint hideg vízben áztatjuk. A tej 2/3-át a vaníliarúddal és annak belsejével felforraljuk. A cukrot, a pudingport és a tojássárgákat a többi tejjel simára keverjük.
-
Lépés 2
Az összekevert pudingport a forró tejbe öntjük és kevergetve körülbelül 1 percig főzzük. A tűzről levesszük, a zselatint jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a pudinggal. Addig keverjük, amíg a zselatin fel nem oldódik. A krémet időnként megkevergetjük és így hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
Amikor a krém már szobahőmérsékletűre hűlt, de még nem kezdett el zselésedni, távolítsuk el a vaníliarudat a krémből. A krém tetejét keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk. A felhasználásig hűtőben tartjuk a krémet.
-
Lépés 4
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 5
Az egyik tésztalapot megkenjük a vaj felével és vékonyban meghintjük porcukorral. Egy másik tésztalappal befedjük. Kerek süteményszaggatóval (ø 7-8 cm) 16 kört szaggatunk ki. Újra megkenjük vajjal és meghintjük porcukorral.
-
Lépés 6
A körszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és az előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd újra porcukrot szitálunk rá.
-
Lépés 7
A vaníliahabot egy habzsákba tesszük és a 4 réteslapot egyesével megtöltjük vele. Szilvabefőttel tálaljuk.
Szilvabefőtt helyett készíthetünk egy gyors szilvamártást is. Ehhez keverjünk össze 500 g szilvát 50 g cukorral, egy kevés vízzel elkeverve forraljuk fel és sűrítsük be a maradék 1/2 csomag vaníliapudinggal.