Vegán túrós rétes
Klasszikus túrós rétes állati eredetű hozzávalók nélkül? Igen, lehetséges! Tante Fanny vegán, friss leveles tésztájából különösen könnyen elkészíthető. Élvezd a vegán változatot egy finom kávé mellé, desszertként vagy csak délutáni nasiként.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 vegán túrós réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 300 g
- 200 g növényi túró (pl. köles túró)
- 50 g vegán tejföl (pl. Creme VEGA)
- 60 g cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 40 g búzadara
- 1 cs. vegán vanília pudingpor
- 1 tk. sütőpor
- frissen reszelt citromhéj
- 70 g mazsola
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vegán túrót, a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát, a pudingport, a sütőport és a reszelt citromhéjat összekeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük. A tölteléket a tészta közepén eloszlatjuk úgy, hogy mindkét oldalon kb. 5 cm-es csíkot üresen hagyunk. A tészta két oldalát ráhatjuk a töltelékre, jól összenyomkodjuk és a végeket is lezárjuk. A rétest az illesztéssel lefelé a tepsire helyezzük.
-
Lépés 4
A rétest az előmelegített sütő középső sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
A rétest megszórjuk porcukorral és tálaljuk.
Egy gyors vegán vaníliaszószhoz forraljunk 500 ml növényi tejet (pl. mandulatej). Keverjünk el egy csomag vaníliás pudingport 3 evőkanál vaníliás cukorral, majd keverjük simára egy kevés hideg tejjel. Adjuk hozzá a forralt tejhez és kevergetés mellett egy rövid ideig forraljuk.