Vegetáriánus Pásztorpite
Itt van a klasszikus pásztorpite alternatívája vegetáriánusoknak! Lencsével és zöldségekkel igazi csemege a léleknek!
- kb. 55-60 perc
- 200°C
- nem ajánlott
- kb 45 perc
Hozzávalók 1 pitéhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss omlós quiche és linzertészta 300 g
- 500 g burgonya meghámozva és apróra vágva
- 50 ml tej
- 100 g olvasztott vaj + kevés a kenéshez
- 70 g reszelt parmezán
- 4 tojás (M)
- 1 vöröshagyma meghámozva és apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma meghámozva és apróra vágva
- 120 g sárgarépa meghámozva és apróra vágva
- 200 g szeletelt gomba
- 120 g lencse főzve/fogyasztásra készen
- 120 g borsó felengedve
- 120 g créme fraîche (krémsajt)
- 1/2 csokor friss petrezselyem + kevés a díszítéshez
- őrölt só, bors és szerecsendió
- szárított hüvelyesek (lencse vagy bab) a vakon sütéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A burgonyát sós vízben kb. 20 percig főzzük, majd leszűrjük és kicsit kihűlni hagyjuk. A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és egy kerek serpenyőbe tesszük (Ø 24 cm). A tészta kiálló széleit visszahajtjuk. A sütőpapírt a tésztára helyezzük, ráöntjük a hüvelyeseket és kb. 25 percig a sütő legalsó sínén vakon sütjük.
-
Lépés 3
A tejet 50 g vajjal felforrósítjuk, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A burgonyát pépesítjük és hozzákeverjük a tejhez, majd két tojást és parmezánt keverünk hozzá.
-
Lépés 4
A hagymát és a fokhagymát a maradék vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát és körülbelül 5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lencsét, a borsót, a krémsajtot és két tojást. Petrezselyemmel, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
-
Lépés 5
Az elősütött tésztalapra öntjük a zöldséges tölteléket. A tetejére burgonyapürét kenünk. (Villával tetszőleges mintát készíthetünk a püréből.)
-
Lépés 6
A pitét a sütő középső sínén további 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután megkenjük egy kevés vajjal és megszórjuk petrezselyemmel.
Burgonya helyett édesburgonya is használható. Évszaktól függőven más zöldségekkel is helyettesíthetjük a lencsét.