Wellington filé
Ideális ünnepi étel. Omlós hús finom leveles tésztába csomagolva — ízek isteni kombinációja.
- 40 perc
- 210 °C + 170 °C
- 190 °C + 150 °C
- kb. 35 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 személyre:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 500 g marha szűzpecsenye
- 2 ev olívaolaj
- 250 g gomba finomra vágva
- 3 gyöngyhagyma szeletelve
- 3 káposztalevél blansírozva
- 2 ek petrezselyem aprítva
- Só, fehér bors
- 1 tojás a kenéshez
A szószhoz:
- 1/4 l marhahúsleves
- 1 gyöngyhagyma finomra vágva
- hideg vaj
- 2 cl édes bor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, a hagymát futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a gombát, és addig pirítsuk, amíg a serpenyőben nem marad folyadék. Aprított petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítsük.
-
Lépés 3
A szűzpecsenyét sóval és borssal fűszerezzük, és forró olajon mindkét oldalát süssük meg. A húst vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A vajas leveles tésztát tekerjük ki, a káposztaleveleket helyezzük rá, a hagymás-gombás masszát kenjük rá, erre tegyük a szűzpecsenyét, és szorosan tekerjük fel. A végeket jól zárjuk le, felvert tojással kenjük meg, esetleg maradék tésztával díszítsük.
-
Lépés 5
Előmelegített sütőben kb. 10 percig forró sütőben süssük, majd a sütőt vegyük vissza 170 °C-ra és még 20-30 percig süssük. Ezután alufóliával fedjük le és 10 percig pihentesseük.
-
Lépés 6
A hagymát a szűzpecsenye visszamaradt levében pirítsuk át. Borral locsoljuk meg, öntsük fel marhahúslevessel és főzzük össze. Végül jéghideg vajat keverjünk hozzá, de ne főzzük tovább.
Köretnek fokhagymás krumplipürét ajánlunk!