Zellerkrémleves fahéjas-prosciuttos rúddal
Egy finom leves tökéletes előétel az ünnepi menühöz. Első fogásként egy zellerkrémlevest ajánlunk, ropogós fahéjas-prosciutto sonkás leveles tészta csavarttal.
- kb. 15-20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 40 perc
Hozzávalók 6 főre:
A stanglikhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 80 g krémtejszín (Creme Fraiche)
- 2 ek. reszelt parmezán
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet őrölt kardamom
- 4 szelet prosciutto (sonka)
- 1 tojás a kenéshez
A leveshez:
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 400 g zeller meghámozva, felkockázva
- 2 ek. vaj
- 100 ml fehérbor
- 600 ml zöldség- vagy húsleves alaplé
- 200 ml tejszín
- kevés olaj a locsoláshoz
- petrezselyem a díszítéshez
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A hagymát és a zellert vajban megpirítjuk, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük és a fehérborral meglocsoljuk. Felöntjük az alaplével és a tejszínnel, majd közepes lángon kb. 20 percig főzzük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük. A krémtejszínt, a parmezánt és a fűszereket összekeverjük. A tésztát félbevágjuk és az egyik felét megkenjük ezzel a krémmel.
-
Lépés 4
A tetejére prosciutto-t teszünk, majd befedjük a másik tésztaféllel és kézzel jól összenyomkodjuk. A tésztát 12 csíkra vágjuk, megcsavarjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
-
Lépés 5
A rudakat megkenjük tojással és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt a középső sínen aranybarnára sütjük.
-
Lépés 6
Közben a levest pürésítjük és tetszés szerint szitán átszűrjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
-
Lépés 7
A levest tányérokba merjük, meglocsoljuk olívaolajjal és petrezselyemmel díszítjük. A még langyos rudakkal tálaljuk.
Prosciutto helyett használhatunk füstölt lazacot is.